P2P-lån är en form av lån där du som privatperson lånar ut pengar till en annan privatperson utan inblandning av en traditionell bank. Förkortningen P2P står för person-till-person eller peer-to-peer som är det engelska begreppet. Den första typen av P2P-lån lanserades 2005 och har under åren blivit allt mer populärt. Det beror till stor del på att villkoren är bättre för både låntagaren och långivaren eftersom inga mellanhänder är inblandade.
Hela konceptet med P2P-lån är ett win-win-upplägg för alla inblandade parter. Låntagaren får ett lån med förmånlig ränta och långivaren tjänar pengar på räntan. Företaget som driver P2P-plattformen tjänar pengar på avgifter som är förknippade med lånen. Under de senaste åren har P2P-lån blivit en allt mer populär investeringsform för privatpersoner. En av anledningarna är att P2P-lånen ger ett löpande kassaflöde i form av ränteintäkter varje månad. Då intäkterna återinvesteras i nya lån uppnås också ränta-på-ränta-effekten. I praktiken innebär det att du kan luta dig tillbaka och se kapitalet växa för varje månad.
Läs också: Så tjänar du pengar på att blogga
Investeringar i P2P-lån är ett bra komplement till aktier och fonder och bör ses som en långsiktig investering. Historiskt sett har den här investeringsformen varit en trygg placering jämfört med börsen, men det finns också nackdelar. Lågkonjunktur och hög arbetslöshet kan påverka låntagarnas förmåga att betala av lånen. Tänk också på att pengarna du investerar är låsta tills dess att lånet är återbetalt. Av den anledningen ska du aldrig investera mer än du har råd med.
Så tjänar du pengar på P2P-lån
Vill du börja investera i P2P-lån så kan du vara igång på ett par minuter. Börja med att välja vilken eller vilka plattformar du vill använda dig av och öppna ett konto. Då alla uppgifter är ifyllda signerar du ansökan med BankID och därefter kan du göra din första insättning. Du väljer själv hur mycket du vill investera och vilken typ av lån du vill investera i. Du kan också välja att låta plattformen sköta hela processen genom att välja autoinvest. Med funktionen autoinvest aktiverad återinvesteras avkastningen och dina pengar växer för varje månad.
En annan fördel med autoinvest-funktionen är att dina investeringar fördelas på flera olika lån. Du sprider helt enkelt riskerna. Skulle någon av låntagarna få problem med återbetalningen så drabbas du inte nämnvärt. När ditt kapital är investerat i lån och krediter så börjar pengarna jobba för dig. Varje månad återbetalas lånen med ränta och det är räntan du tjänar pengar på. Ju större kapital du har lånat ut desto mer får du tillbaka i ränteintäkter.
SaveLend
P2P-bolaget SaveLend startade sin verksamhet 2014. Här kan du som privatperson eller företagare investera i både P2P-lån och företagslån (P2B-lån). SaveLend har som mål att kunna erbjuda 7-9% i avkastning per år. Den genomsnittliga avkastningen under 2022 var hela 8,12%. Bolaget har utvecklat en egen plattform som sammankopplar investerare och låntagare. De har också tagit fram funktionen SmartInvest som sköter investeringarna helt automatiskt.
Registreringen tar knappt en minut och så fort ditt konto är öppnat kan du sätta in valfritt belopp. SaveLend har inga krav på minsta insättningsbelopp, du kan sätta in så lite som 10 kronor om du vill. För att få en bra riskspridning rekommenderas dock att du sätter in 2000 kronor. Du kan välja mellan att göra en engångsinsättning eller starta ett månadssparande. Fördelen med månadssparande är att pengarna växer långsiktigt.
Utöver lån till privatpersoner (konsumentkrediter) kan du också investera i fakturaköp, företagslån och inkassoportföljer. Du väljer själv om du vill investera manuellt eller låta SmartInvest göra jobbet åt dig. Om du låter SmartInvest sköta investeringarna sparar du både tid och ork. Då pengarna investerats behöver du inte göra något mer. Varje månad återbetalas lånen i form av amorteringar och ränta och du väljer själv om du vill ta ut pengarna eller återinvestera dem i nya lån. Väljer du att låta pengarna stå kvar så växer ditt kapital med tiden.
Avgifter hos SaveLend
SaveLend tar ut en serviceavgift på 10% på din låntagarränta. Det är en relativt hög avgift om man jämför med andra P2P-bolag. Samtidigt erbjuder SaveLend högst ränta på konsumentkrediterna och kan därmed ge långivarna den högsta avkastningen. Tänk på att när du lånar ut pengar till privatpersoner så måste du betala skatt på vinsten. Skattesatsen är 30% och gäller alltså ränteintäkterna. Skulle investeringen gå med förlust så kan du kvitta förlusten mot vinster i deklarationen. Skatten dras automatiskt och SaveLend sköter all rapportering till Skatteverket.
Öppna ett konto hos SaveLend och tjäna pengar på P2P-lån här
Fördelar och nackdelar med P2P-lån
Likt alla andra investeringsformer så finns det både fördelar och nackdelar med P2P-lån. Den största fördelen är att P2P-lån är en enkel form av investering som inte kräver några förkunskaper. Det enda du behöver göra är att sätta in pengar och välja automatisk investering så sköter plattformen resten. Dina investeringar fördelas över flera lån vilket också ger en bra riskspridning. Skulle en av alla låntagare få problem med återbetalningen så blir konsekvenserna inte särskilt stora för din del.
Läs också: Tjäna pengar på att delta i betalda undersökningar
Jämfört med aktiemarknaden så är P2P-lån en relativt stabil investeringsform. Som bekant kan aktier svänga rejält när det blir oroligheter i världen. P2P-lånen är inte lika känsliga för yttre faktorer. Genom att återinvestera din månatliga avkastning får du dessutom ett jämt kassaflöde. Du uppnår också ränta på ränta-effekten.
Nackdelar och risker
En nackdel med P2P-lån är att vinsterna beskattas med vanlig kapitalskatt på 30%. Det sker dock automatiskt och P2P-bolaget sköter all rapportering till Skatteverket. En annan nackdel är att pengarna som du investerar är låsta under lång tid. När väl investeringen är gjord kan du inte ångra dig. Det kan ta många år innan lånen är återbetalda.
Den största risken med P2P-lån är förstås att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Höjda räntor och lågkonjunktur kan avsevärt försämra ekonomin hos många hushåll. Merparten av alla P2P-bolag samarbetar med inkassobolag som tar över ärendet om du skulle hamna i den här sitsen. Du kan själv minska risken genom att investera manuellt i lån där låntagaren har bättre kreditvärdighet.