Tjäna pengar på att blogga

Så tjänar du pengar på din bloggÄven om konkurrensen är hård så går det fortfarande att tjäna pengar på att blogga. Det ska dock påpekas redan i inledningen av den här artikeln att det krävs både tid och hårt arbete innan bloggen blir en inkomstkälla. Ett vanligt fel många gör är att de ger upp efter en kort tid. Startar du en blogg idag så får du räkna med åtminstone ett år innan du ser resultat. Ett annat vanligt förekommande misstag som en del gör är att de börjar blogga för att tjäna pengar. Att starta en blogg och slänga upp lite annonser i tron om att pengarna kommer rulla in är helt meningslöst och kommer inte att leda till någon framgång.

För att bygga upp en blogg som ger passiva inkomster gäller det att börja med en stabil grund. Viktigast av allt är att du bloggar om något som verkligen intresserar dig. Har du något speciellt intresse eller hobby? När du skriver om något som du verkligen brinner för så blir texterna genuina vilket i sin tur engagerar läsarna. Regel nummer ett är alltså således att först hitta ett ämne eller inriktning som intresserar just dig.

Läs också: Tjäna pengar på att låna ut pengar

För ett par år sedan kunde man klättra i sökmotorerna genom att uppdatera bloggen flera gånger om dagen. Det resulterade i många halvdana och till synes meningslösa inlägg som egentligen inte tillförde något alls. Idag ligger fokus istället på välskrivna artiklar med mycket innehåll. Med andra ord är det viktigt att lägga ner mycket tid på varje inlägg som publiceras. Dina läsare kommer också att uppskatta relevanta inlägg som de kan dela vidare eller kommentera. Det kan ta flera dagar att skriva ett bra blogginlägg, men låt det ta den tid det tar.

Hitta en nisch inom populära ämnen

Inom områden som mode, träning, hälsa och resor är konkurrensen väldigt stor. Ska du blogga inom dessa branscher så försök hitta en smalare nisch. En reseblogg kan exempelvis vara inriktad mot ett specifikt land eller resmål. En blogg om hälsa och skönhet kan fokusera på mer specifika behandlingar. Genom att nischa din blogg sticker du ut mer och når samtidigt en mer tydlig publik. Det finns redan tusentals bloggar om mode rent generellt, så varför starta ännu en? Gå på djupet och blogga om skor exempelvis.

Blogga på eget domän

Starta en blogg på eget domänDet finns en mängd bloggportaler på nätet idag som är helt gratis. Nackdelen med dessa är att de redan är fyllda med reklam. Ska du tjäna pengar på att blogga på sikt så bör du starta upp din blogg på eget domän redan från början. Kostnaden för ett domän är cirka 150 kr per år och med ett webbhotell så rör det sig sammanlagt om ungefär 1 000 kr årligen. Med andra ord är det inga större utgifter det rör sig om.

Tänk på att försöka välja ett domän som beskriver ämnet du bloggar om. Ska du blogga om inredningstips så se om du kan hitta ett domän som innehåller ordet inredning. Ett domän som innehåller bloggämnet kan ge dig bättre placering i sökmotorerna. Vidare gäller också att ett domän med ändelsen .se lämpar sig bäst om du ska blogga på svenska.

MissHosting är ett av de företag som säljer både domän och webbhotell. Här kan du också installera WordPress med bara ett knapptryck. WordPress är den överlägset största plattformen för bloggar och dessutom helt gratis. Det finns tusentals tillägg och teman att välja mellan vilket ger dig oändliga möjligheter att skapa en personlig blogg precis som du vill ha den.

Se vilka domän som är lediga hos MissHosting här

Tjäna pengar på att blogga med annonsnätverk

Tjäna pengar på samarbeten med annonsörer i annonsnätverkEtt av de absolut vanligaste sätten att tjäna pengar på att blogga är att använda sig av annonsnätverk. Idag finns det ett 10-tal nätverk med svenska annonsörer inom en mängd områden. Men hur fungerar då ett annonsnätverk? För att enkelt förklara upplägget så handlar det om samarbeten med olika företag och butiker. När du anslutit din blogg till ett annonsnätverk kan du ansöka om samarbete med specifika företag. Om företaget i fråga godkänner samarbete med din blogg kan du börja marknadsföra deras produkter eller tjänster.

Det kostar ingenting att ansluta sig till annonsnätverken, men ett krav som de blivit allt mer hårda med är att bloggarna inte får vara allt för amatörmässiga. Du måste alltså kunna presentera en blogg med mycket innehåll och någorlunda fräsch design. Har du nyligen startat din blogg så se till att bygga upp den först innan du ansöker till annonsnätverken.

Så fungerar annonsnätverken

Tjäna pengar på din matlagningsbloggFör att gå lite mer på djupet med hur ett annonsnätverk fungerar så kan vi ta ett exempel. Låt oss säga att du börjar blogga om matlagning och bakning som är ditt stora intresse. Dina läsare får varje vecka ta del av recept och inspirerande bilder på pastarätter och desserter. Sakta men säkert ökar antalet följare och snart har du tusentals läsare varje månad. Eftersom du verkligen brinner för matlagning så har du också god kunskap om köksredskap och andra kökstillbehör. Genom att inleda samarbeten med företag inom det här området kan du nu börja tipsa dina besökare om bra produkter.

I stort sett alla annonsnätverk har företag inom kategorin heminredning och en del av dem är specialiserade inom köksredskap. Ett exempel är butiken Lyckas med mat som finns hos Adrecord. Då du ansökt om samarbete med Lyckas med mat och blivit godkänd så får du tillgång till annonsmaterialet och din unika spårningslänk. När du nu tipsar dina läsare om bra kastruller eller fina kakformar så använder du spårningslänken för att skicka läsarna till butiken. När någon av dina läsare väljer att köpa något hos Lyckas med mat så tjänar du en procentsats av köpet.

Svenska annonsnätverk

Annonsnätverken fungerar som mellanhand mellan företag och bloggare. Hela konceptet kan betraktas som en win-win-situation eftersom företagen når ut till nya kunder och bloggaren tjänar pengar. När du inleder ett samarbete med något av företagen i annonsnätverken så får du en unik länk som du ska använda på bloggen. Länken leder besökaren till företaget du samarbetar med och då besökaren genomför ett köp så får du en viss provision. Hos annonsnätverken här nedan hittar du hundratals enskilda företag som du kan inleda samarbeten med.

Dipi

Tjäna pengar på bloggen med DipiAnnonsnätverket Dipi lanserades för ett par år sedan och har i dagsläget ett 20-tal annonsörer. Här hittar du främst företag inom mode och skönhet som exempelvis Ellos och Ideal of Sweden. I snitt kan du tjäna 15-20% av försäljningsvärdet hos företagen och några erbjuder upp till 40% ersättning. Som privatperson behöver du inte tänka på skatter och sociala avgifter, Dipi sköter hela den biten och rapporterar uppgifterna till Skatteverket.

Se alla företag du kan samarbeta med hos Dipi här

TradeTracker

Tjäna pengar med TradeTrackerTradeTracker är ett globalt annonsnätverk som finns tillgängligt i flera olika länder. På den svenska marknaden finns det idag runt 250 annonsörer inom de flesta kategorier. Här finns stora välkända varumärken som Adidas och Momondo, men också många små nätbutiker inom olika nischer. Är du privatperson så sköter TradeTracker allt som har med skatter och avgifter att göra.

Se alla tillgängliga samarbetspartners hos TradeTracker här

Adsninja

Tjäna pengar på bloggen med AdsninjaAdsninja är ett nordiskt annonsnätverk som finns tillgängligt i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Här hittar du främst specifika kampanjer för hälsokost, tävlingar och långivare. Ersättningsmodellen är nästan uteslutande en fast summa pengar som varierar från runt 20 kr upp till över 1.000 kr. Har du många bloggläsare så finns det goda chanser att tjäna pengar med Adsninja.

Se alla aktuella kampanjer hos Adsninja här

Addrevenue

Tjäna pengar med AddrevenueDet svenska annonsnätverket Addrevenue är relativt nytt på marknaden men har på kort tid redan lyckats samla över 200 företag. Här hittar du samarbetspartners inom allt från teknik till husdjur. Fördelen med Addrevenue är att de snabbt godkänner samarbetsförfrågningar och många godkänns dessutom automatiskt. Addrevenue rapporterar också allt om skatter och avgifter till Skatteverket.

Se vilka företag du kan samarbeta med hos Addrevenue här

Adservice

Tjäna pengar på att tipsa dina läsare om kampanjerAdservice startades 2007 och håller till i Danmark. Likt Adsninja så inriktar sig Adservice i huvudsak mot kampanjer som exempelvis prenumerationer av tidskrifter. Bloggar du om inredning så kan du tjäna pengar på att tipsa dina besökare om tidningar som Allt i Hemmet eller Allt om Trädgård. Varje ny prenumerant ger drygt 100 kr i ersättning. Totalt finns här över 100 kampanjer i nuläget.

Se alla tidskrifter du kan tipsa dina läsare om här

Tradedoubler

Tradedoubler var pionjärer inom prestationsbaserad marknadsföringTradedoubler lanserades 1999 och kan betraktas som pionjärer inom prestationsbaserad marknadsföring på nätet. I dagsläget finns här över 300 företag att samarbeta med varav många stora varumärken som CDON och Boozt. Ansluter du dig som privatperson så sköter Tradedoubler hela biten med att rapportera inkomstuppgifter till Skatteverket.

Se alla potentiella samarbetspartners hos Tradedoubler här

Webgains

Samarbeta med annonsörer hos WebgainsWebgains är ett globalt annonsnätverk som finns tillgängligt på en mängd olika språk, däribland svenska. Den svenska delen av nätverket är dock inte speciellt stor, totalt rör det sig om ett 30-tal annonsörer. I stort sett alla annonsörer tillämpar en procentbaserad provisionsmodell som ligger runt 10-20% i ersättning. Ett fåtal annonsörer erbjuder upp till 40% i provision. Hos Webgains kan du ansöka om samarbete med bland annat Spreadshirt, Animigo och Lego.

Se alla annonsörer hos Webgains här

Adrecord

Samarbeta med företag hos annonsnätverket AdrecordAdrecord är ett svenskt annonsnätverk som startade upp sin verksamhet 2010. Idag finns här fler än 450 annonsörer i en mängd kategorier och det tillkommer nya nästan dagligen. Ansök om samarbete med både små och stora aktörer och börja tjäna pengar redan idag. Som privatperson får du din provision utbetald skattad och klar. Adrecord sköter också rapporteringen till Skatteverket.

Se vilka annonsörer du kan samarbeta med hos Adrecord här

Adtraction

Skapa en passiv inkomst med AdtractionAdtraction har varit verksamma sedan 2007 och är idag ett av de bästa svenska annonsnätverken. Antalet annonsörer uppgår till drygt 300 stycken och det är flera välkända varumärken som Hemtex och Björn Borg. Oavsett vad du bloggar om så hittar du garanterat företag att samarbeta med här. Som privatperson får du din ersättning skattad och klar. Adtraction sköter alla rapportering till Skatteverket.

Se alla företag som är anslutna till Adtraction här

Djuplänka till specifika produkter

Djuplänka till specifika produkterNär du tipsar dina läsare om en specifik vara eller tjänst så är det fördelaktigt att länka direkt till produkten. Låt oss spinna vidare på exemplet tidigare i texten där vi antar att du bloggar om matlagning. När du lagar lasagne använder du en rostfri ugnsform som du vill tipsa dina läsare om. Den här ugnsformen finns att köpa hos Lyckas med mat som du samarbetar med. Istället för att länka till butikens startsida så skapar du en länk som går direkt till ugnsformen. Det här kallas att djuplänka.

De flesta annonsnätverk erbjuder möjligheten att djuplänka till specifika produkter. Hos Adrecord hittar du den här funktionen under fliken ”Skapa länk” hos respektive annonsör. För att skapa en djuplänk till en produkt behöver du först kopiera produktlänken på butikens hemsida. Därefter klistrar du in den i fältet ”Länk alternativ”. I fältet ovanför skapas nu en spårningslänk som leder besökare direkt till den specifika butiksvaran. Genom att djuplänka ökar du chansen att tjäna pengar. Du sparar också dina läsare både tid och ork då de inte aktivt själva behöver leta upp det du tipsar om.

Läs också: Tjäna pengar på att sälja prylar och kläder du inte längre använder

Följ reglerna för marknadsföring

När du länkar till annonsörer du samarbetar med via annonsnätverk så måste det tydligt framgå. Det gäller oavsett om det är en djuplänk eller direktlänk till företagets eller butikens startsida. Så fort blogginlägget innehåller spårningslänkar ska du skriva ”Inlägget innehåller reklam för X och innehåller annonslänkar”. Den här informationen ska framgå i början av inlägget och ”X” byter du förstås ut mot namnet på annonsören. Bryter du mot reglerna så finns det risk att du blir av med intjänad provision och samarbetet med annonsören. Är du osäker på något så kontakta annonsören i fråga innan du publicerar inlägget.

Tjäna pengar på att blogga med Google

Tjäna pengar med Google AdSenseAnnonsnätverk är inte det enda alternativet om du vill tjäna pengar på att blogga. Du kan också använda dig av Google. Google har som bekant ett flertal tjänster, men de som är intressanta i sammanhanget heter AdSense och Google Ads (tidigare Adwords). AdSense är Googles egna annonsnätverk som visar annonser relevanta till innehållet där de publiceras. Annonserna är också baserade på besökarnas tidigare internethistorik vilket ökar chansen att besökarna klickar på dessa.

Det är helt gratis att ansluta sig till AdSense och du kan göra det här. Allt du behöver är ett Google-konto. Då du lagt till din blogg under fliken ”Webbplatser” kan det ta ett par dagar innan Google är färdiga med sina kontroller. Du får ett mail så fort bloggen är godkänd att visa annonser.

Tidigare var man själv tvungen att lägga in annonskoden där man ville visa annonserna, men idag är det enklare. Under fliken ”Annonser” i admin-menyn kan du välja att aktivera automatiska annonser. När den här funktionen är aktiverad så sköter Google utplaceringen av annonserna. Välj hur många annonselement du vill visa samt vilket format och typ av annonser och låt sedan systemet göra resten. AdSense-annonserna placeras på de ställen som ger dig bästa möjliga resultat.

Så tjänar du pengar på bloggen med AdSense

Då du arbetar med Google AdSense så tjänar du pengar på två sätt – klick och visningar. När någon av dina bloggläsare klickar på en annons så får du provision och ofta rör det sig om ett par kronor per klick. En del annonser ger dig provision bara genom att visas. Du behöver dock ha många besökare i månaden för att den här typen av annonser ska ge någon betydande inkomst. Tänk på att AdSense arbetar med en smart AI-teknik som känner av minsta lilla avvikelse. Om du själv klickar på annonserna eller ber någon annan att göra detta onaturligt mycket så riskerar du att bli av med provisionen.

Inom de branscher där konkurrensen är hög, exempelvis lån och resor, är också provisionen högre per klick. Det är nästintill omöjligt att slå sig in i dessa branscher idag. Sikta istället på att få många återkommande läsare vilket i sin tur leder till fler klick. Utbetalning av intjänad provision sker då du uppnått minst 700 kr. Du kan välja att få pengarna direkt in på bankkontot, men du måste själv redovisa intäkterna för Skatteverket.

Så tjänar du pengar med Google Ads

Då det gäller Googles andra tjänst, Google Ads, så behöver du ingen blogg. Däremot behöver du en landningssida på ett eget domän och ett Google Ads-konto. Hela konceptet bygger på att du väljer en produkt eller tjänst som du marknadsför på landningssidan och sedan skickar besökare till den med hjälp av Google-annonser. Som du säkerligen förstår så är det här sättet förknippat med kostnader eftersom det kostar pengar att annonsera på Google. Men gör man det på rätt sätt så kan intäkterna överstiga utgifterna.

Så får du fler läsare

Få fler läsare med sökmotoroptimeringFör att tjäna pengar på att blogga så behöver du förstås följare som läser din blogg. Ju fler läsare du har desto mer pengar kan du tjäna. Det är dock en sanning med modifikation eftersom det handlar om att få rätt typ av läsare. Bloggar du om recept och matlagning som i exemplet tidigare i artikeln så vill du förstås få läsare som är intresserade av just matlagning. Hur får man då folk att följa bloggen? Det viktigaste är kvalitén på inläggen du skriver. Se till att alltid publicera kvalitativa och relevanta inlägg som verkligen intresserar dina läsare. Följer du det rådet så kommer du få allt fler följare med tiden.

Sociala medier är också ett viktigt verktyg som kan ge fler följare. Använd dig av Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest och andra sociala kanaler. Du kan skapa en Facebooksida för din blogg och bygga upp en trogen följarskara. Varje gång du postar ett nytt inlägg på bloggen så lägger du också upp länken till inlägget på Facebooksidan. Dela dina foton på Instagram och följ andra konton med samma eller liknande inriktning. Genom att följa andra får du inte bara följare själv, du får dessutom inspiration inom det du bloggar om.

Läs också: Så tjänar du pengar på betalda undersökningar

Sökmotoroptimering är nyckeln till att nå bra placering i sökmotorerna och därmed få fler följare. Du behöver inte vara proffs på SEO, men ju mer kunskap du har desto bättre förutsättningar. Det finns ett flertal riktigt bra SEO-tillägg för WordPress som kan göra underverk för din blogg. Sökmotoroptimering består av många tekniker, men kortfattat handlar det om att berätta för sökmotorerna vad din blogg handlar om. Det gäller att få folk att hitta just din blogg då de söker efter det ämne som du bloggar om.

Sammanfattning

För att tjäna pengar på att blogga så gäller det i första hand att du bloggar om något som du verkligen har passion för. Du ska känna att det är roligt att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Du måste också vara inställd på att det tar tid att bygga upp en blogg som genererar intäkter. Fokusera på att skriva kvalitativa inlägg som ger mervärde till läsarna och försök att skapa en dialog. Låt dina läsare få kommentera dina inlägg och var engagerad själv i kommentarsfältet.

Att börja blogga rent generellt om konkurrensfyllda ämnen som träning och resor med mera än ganska lönlöst. Hitta en smalare inkörsport istället och bredda bloggen med tiden. Ska din blogg handla om matlagning så fokusera på något mer specifikt. Du kanske är riktigt duktig på att tillreda såser? Det gäller helt enkelt att sticka ut från mängden.

Det finns en rad fördelar med att blogga på ett eget domän och det är inte speciellt dyrt heller. Hos MissHosting (se länk i början av artikeln) får du både domän och webbhotell för runt tusenlappen per år. När du bloggar på ett eget domän ger du ett proffsigt intryck och du kan dessutom använda en egen e-postadress knuten till domänet. Vidare bestämmer du också helt på egen hand hur bloggen ska se ut.

Tjäna pengar på bloggen med annonsnätverk

Vill du börja tjäna pengar på att blogga så kan du inleda samarbeten med företag via annonsnätverk. Idag finns det ett flertal annonsnätverk på marknaden och det kostar ingenting att registrera sig. Tänk på att inte fylla bloggen med irrelevanta annonser, det är bättre att endast samarbeta med de företag som verkar inom din egen nisch. Ska du tipsa dina följare om en enskild vara eller tjänst så skapa en djuplänk.

En annan typ av annonsnätverk är Google AdSense. När du använder dig av AdSense på bloggen så tjänar du pengar då dina läsare klickar på annonserna som visas. Ett klick är värt ett par kronor i snitt. Bloggar du inom en nisch där konkurrensen är hög så kan varje klick vara värt betydligt mer.

Oavsett vilket alternativ du använder dig av så gäller det att du fokuserar på bloggandet i första hand. Du tjänar inga pengar på att blogga om du inte har läsare. Bolla gärna frågor och funderingar här nedan i kommentarsfältet.

Lämna ett svar